Сайт за прессъобщения в полза на бизнеса

Бизнес

Архитектурен конкурс на нов жилищен комплекс в гр. Варна

Изграждане на съвременен жилищен комплекс от „затворен тип” във Варна планира инвестиционната компания „Мавели“ АД с управител Велико Желев. Бъдещият комплекс ще е разположен в широкия център, върху парцел с площ 12 142 кв.м – на ул. „Акад. Андрей Сахаров”, в съседство с бул. „Сливница“.
Инвеститорът има амбицията да създаде нов съвременен и комфортен модел на живот в градска среда – уютен и функционален комплекс от жилищни сгради за целогодишно обитаване, предлагащи на своите обитатели максимален комфорт, спокойствие и естетика на разумна цена. Строителството и вложените материали ще са над приетите средни стандарти за качество. Предвижда се изграждане на модерна инфраструктура, добре уредена и просторна паркова среда с детски кътове.
На 09.03.2016 г. беше организиран архитектурен конкурс с участието и на водещи консултанти от различни области. Целта беше да се получат най-добрите идеи (при отчитане на градоустройствените показатели и повишените критерии на пазара на недвижими имоти) за обемно развитие на модерен жилищен комплекс от затворен тип, подчинени на основната идея за създаване на уютна и комфортна семейна среда.
В конкурса бяха поканени за участие с идейни концепции четири водещи архитектурни колектива от цялата страна: Арх. Светослав Станиславов, основател и водещ проектант в STARH Stanislavov architects; Аринтех Инвест ООД с Арх. Ангел Мазников; Арх. Даниел Георгиев от Easy Home Studio и Арх. Радомир Серафимов управител и водещ проектант в Atelier Serafimov Architects. Те представиха своите архитектурни идейни разработки, като всеки от проектите имаше своите достойнства и индивидуално виждане за планирането на имота, и оптималното овладяване на пространството, съобразно идеята на инвеститора.
Защо именно, чрез конкурс инвеститорът Велико Желев решава да избере водещия архитект на бъдещия комплекс, защото: Архитектурният конкурс е средството за иновиране на практиките за проектиране и изграждане на съвременната градска среда, чрез осигуряване на максимален комфорт на живущите. За „Мавели” АД и управителят Велико Желев, това не е архитектурен конкурс. Това е опит да се мисли за архитектурата, сградите и комфорта на бъдещите собственици по различен, иновативен и отговорен начин.
Инвеститорът ще обяви своя окончателен избор на водещ архитект на комплекса до дни. Строителството на обекта ще започне през месец Юли и ще бъде възложено на „Хидрострой” АД – една от водещите строителни компании в страната.

Leave a Reply