Сайт за прессъобщения в полза на бизнеса

Финанси

Българите, работещи в чужбина са загубили около 3,2 милиона евро през 2019 година

Това показват изчисленията на една от водещите компании за възстановяване на данъци у нас

Около 45% от българите, работещи в чужбина, не са поискали възстановяване на
данъците, които са платили там. Общата сума на непотърсените от тях пари възлиза на около 3,2 милиона евро. Това са изчисленията на RT Tax – българска компания за връщане на данъци с повече от 400 партньора в целия свят.

Защо българите пропускат да приберат, напълно законно, спечелените си с труд пари

Основните причини са:

• липса на достатъчно информация;
• нежелание да минат сами през бюрократичната процедура;
• страх, че възстановяването на данъците може да им попречи да работят отново в чужбина или да кандидатстват за пенсия там.

Кои 4 неща е задължително да знаят българите, работещи в чужбина, за да получат парите си

1. Възстановяването на данъци е напълно законна процедура. Около 42% от дохода на работещите в чужбина българи отива за данъци – пак според изчисления на екипа на RT Tax. Напълно законно е да получите обратно надвнесения данък върху дохода си или да ви върнат цялата сума, ако тя е под облагаемия минимум.

2. Документи за възстановяване на данъци се подават след като се върнете в България. Можете да изискате парите си за 4-5 години назад. Всеки български гражданин може сам да се свърже с данъчните власти в държавата, в която е работил, да предостави необходимите документи и да получи парите си.

3. Можете да наемете фирма, която да свърши цялата бюрократична работа по възстановяването на данъците. Обърнете се към RT Tax. Те ви помагат да подготвите необходимите документи, подават ги от ваше име към данъчните власти на съответната държава и се ангажират с целия процес, докато получите парите по банковата си сметка. Процедурата по възстановяване на данъците трае от 2 до 6 месеца, като през това време вие не се занимавате с нищо, просто изчаквате да си вземете дължимата сума.

4. Можете да кандидатствате за пенсия или нова работа в чужбина – ползвате спокойно всички социални гаранции на съответната страна. Парите, които получавате се възстановяват само от данъка върху дохода ви. Вие сте си платили социалните данъци в страната, в която сте работили, съответно имате право да се възползвате от нейните социални услуги.

Тъй като възстановяването на данъци е напълно законно, няма никаква пречка да кандидатствате и за нова работа.

Какви са препоръките от специалистите на RT Tax

1. Опитайте да си върнете данъците дори да нямате всички необходими документи. Задължително е да знаете колко е трудовият ви стаж в съответната чуждестранна компания и да имате информация за нея. Всички липсващи ви документи можем да изискаме по служебен път.

2. Сега е подходящият период, в който да кандидатствате и да си върнете данъците. Новата финансова година започва на 01 януари. Обикновено това е най-добрият период за стартиране на процедурата.

3. Вземете съвсем законно парите, за които сте се трудили. Това може да стане без да губите време или да се занимавате с бюрократични процедури.

За да получите повече информация за процедурата по възстановяване на данъци или за да научите повече за RT Tax, свържете се с

Росен Ковачев
тел.: +359 897 011 665
имейл: rossen@rttax.bg
www.rttax.bg

Leave a Reply