Сайт за прессъобщения в полза на бизнеса

Наука и образование

Единствената по рода си Конференция: Училище събира Google и “дигиталните” училища на България

Национална конференция “Училище в облака” ще се проведе в гр. Пловдив на 11 и 12 юни 2019 г. Училища от цялата страна ще споделят опит как дигитализират своите административни процеси, как премахват хартията от класните стаи и как всеки ученик и учител учи със своето електронно устройство, навсякъде и по всяко време.
Над 150 участници от цялата страна ще обменят опит и ще споделят своите технологични иновации на най-високо ниво. За пръв път в рамките на едно събитие път ще се демонстрират практики на класове, в които всеки ученик има свои Chromebook, класни стаи в облака, виртуална и добавена реалност за училища.

Във всеки български регион има училища в облака, като училищата в Пловдив са над 60, а в страната общо над 200. България е регионален лидер с над 300 сертифицирани учители по програмите за дигитални умения на Google. Новата учебна година в 10 училища ще започне по модела 1:1, където всеки ученик има своя лаптоп-chromebook и сигурен електронен профил, като през тях се осигурява сигурен и мигновен достъп до всички учебни ресурси, домашни работи и проекти, в които ученикът участва. Езикова гимназия ”Иван Вазов” в гр. Пловдив вече половин година работи по този модел, а през м. април 2019 г. Министърът на образованието, г-н Красимир Вълчев посети училището и прояви интерес към модела.

Специален гост-лектор в конференцията е г-н Дийн Стоукс, мениджър за Европа, Близък Изток и Африка (регион включващ 116 държави с над 2 милиарда души население), като г-н Стоукс ще представи опита на Google и техни партньори в дигиталната трансформация на образователите системи на Швеция, Финландия, Великобритания, Холандия и други.
Други гост-лектори са г-н Стефан Стоянов, заместник-кмет на Община Пловдив, архитектите Вилотека Славова и Мария Стайнова, носители на награди за дизайн на образователна среда в Български училища и Александър Ангелов, първият Google сертифициран иноватор в България и член на комисията за иновативни училища към Министерство на образованието.

Конференцията стартира точно в 11:00 часа на 11 юни 2019 г. в зала №2 на кино Арена, Мол “Марково тепе” и продължава на 12 юни в Дома на културата Борис Христов. Официланата страница на събитието е https://cloud.cct.bg

Конференцията се организира от Център за творческо обучение в партньорство с Община Пловдив, Пловдивски Университет “Паисий Хилендарски” и ACER България.

За Център за творческо обучение
Център за творческо обучение е единствен партньор на Google за образованието в България. Центърът е подпомогнал над 270 учители от България да се сертифицират по международни програми за използване на ИТ в образованието.
Центърът има запазена марка КРЕАТИВНА КЛАСНА СТАЯ и подкрепя качествената промяна на българското образование. Организацията е основен партньор в някои от най-успешните проекти в сектора. Повече за центъра на https://cct.bg

Leave a Reply