Сайт за прессъобщения в полза на бизнеса

Култура и изкуство

Музика и свирене след прекарана болест

Може би често сте чували, че музиката се използва като терапевтичен метод за възстановяване след операция или след прекарана болест. Много изследвания на учени показват за благотворния ефект на музиката в тази посока. Едно е обаче да слушаш, друго е ако си музикант и си прекарал боледуване, което те е върнало назад в музикалното развитие.

Предстоят трудни ни връщане към музикалният инструмент. Ето няколко полезни съвети за такива случаи. Те ще помогнат за малко по-безболезнено стартиране на процеса и с идеята да предотвратят често повтаряни грешки.

Всяка патология има своите проявление и в този смисъл няма универсален съвет, който да се спазва. Например ако след болестта имате паник атаки, но сте физически здрав, не е много препоръчително веднага да се втурвате да свирите с други хора. Когато обаче започнете репетициите си сами и постепенно започнете да усещате нуждата да посвирите дуо, може да започнете да каните познати музиканти.

Иначе има и общи неща, които се отнасят за всеки музикант в такава ситуация. Например свири се малко и по-често. Репетицията се ограничава до кратки периоди, вместо дълги сесии, които уморяват тялото.

Един от най-пренебрегваните съвети е да не свирите когато изпитвате болки. Тогава вместо да се насилвате просто слушайте музика, тя ще има своя благоприятен ефект.

Винаги се започва с проста загрявка с лесни техники на разпяване, разсвирване в зависимост от инструмента. За инструменталисти се препоръчва загрявка със свирене на гами, леки арпежо упражнения и т.н. Не се изключва и чисто физическа загрявка като упражнения далеч от инструмента, която да е съобразена с моментното състояние и лекарското предписание.

Когато свирите или пеете избирайте музика, която ви радва, вместо тази, която ви е казано, че трябва да свирите. Също така започнете с по-лесни етюди, пиеси, песни и произведения, които да служат като по-плавен път към връщане на сериозните музикални способности.

Източник: https://music-store.bg

Leave a Reply