Сайт за прессъобщения в полза на бизнеса

Бизнес

1800 учители преминаха обучение за създаване на дигитални уроци

Приключиха обученията за работа с платформата на Samsung SmartClassroom.bg

София – 20 март 2016 г. – При изключително голям интерес приключиха обученията на учители за работа с платформата SmartClassroom.bg, като за 6 месеца броят на обучените учители достигна 1800. Платформата е проект на Samsung България, изпълняван съвместно с Джуниър Ачийвмънт България. Тя има за цел да се превърне в един удобен и достъпен инструмент на образователния процес, който да направи обучението по-лесно, по-ефективно и по-близко до очакванията на съвременните ученици.

Обученията стартираха през ноември 2015 г., веднага след официалното представяне на SmartClassroom.bg, като до април тази година са проведени 97 обучения в 34 града в цялата страна. Всички учители преминаха през теоретично и практическо обучение, за да се запознаят с платформата и да могат ефективно да се възползват от нейните възможности както за работа в клас, така и за самостоятелна или домашна работа. С помощта на SmartClassroom.bg учителите създават уроци с дигитално съдържание, които да споделят с колеги и да ги преподават на ученици от своето или други училища. До момента съдържанието в платформата, генерирано от учители в рамките на обученията и след това, достига близо 1750 дигитални урока.

„Споделям мнението, че бъдещето в образованието е то да става все по-интерактивно, а учителите да бъдат ментори на своите ученици. С платформата SmartClassroom.bg ние променяме начина на учене – насърчаваме учениците да са проактивни, помагаме им да откриват сами новите знания, да работят в екип и да станат успешни млади хора“, каза Нели Тихомирова, старши учител по информатика и ИТ, МГ „Баба Тонка“ – Русе, обучител по програмите на Джуниър Ачийвмънт България.

SmartClassroom.bg предоставя лесен начин за комуникация между учители и ученици от всички класове. Към края на месец април в платформата са регистрирани вече 5300 ученици от цялата страна. При използването на платформата те имат достъп до уроците и допълнителните ресурси към тях, предвидени от учителя, пишат домашни работи онлайн и получават обратна връзка. Освен това, могат да изпълняват интерактивни упражнения и тестове онлайн, да създават свое портфолио с изпълнените задачи, да правят упражнения, да работят по групи и т.н.

„Този проект е изключително успешен за нас, благодарение на всички преподаватели, които повярваха в каузата ни – заедно вече разполагаме с платформа, създадена след проучване сред българските учители, така че съдържанието и функционалностите й са изцяло съобразени с техните нужди. Успяхме да предизвикаме интереса на самите учители, обучихме ги и вече сме на етап, в който трябва да подпомогнем активното и пълноценно използване на този инструмент, и създаването на дигитално съдържание. Образователната ни система има нужда от осъвременяване, което е и крайната, дългосрочна цел на Samsung – да работим в посока на дигитализация на образованието в България“, каза Жасмина Петкова, специалист „Корпоративни социални проекти“ в Samsung Electronics България.

“Усилията ни ще са насочени главно към насърчаване на активното използване на платформата от обучените учители. В тази връзка през юни ще обявим началото на нашата мотивационна програма, в рамките на която те ще разработят публичен курс и ще участват с него в национален конкурс. Другата ни голяма цел е създаването на готови уроци, които да се използват от потребителите на платформата. Вече започнахме предварителни консултации с експерти от Държавна агенция „Архиви“, която ще ни предостави дигитализирани материали за разработване на пакети с уроци по история, литература и изобразително изкуство“, каза Магданела Делинешева от Джуниър Ачийвмънт България.

До края на годината напълно безплатната платформа ще бъде обогатена с още полезни функционалности, като акцент ще бъде онлайн дневник, до който ще имат достъп и родителите, така че лесно и бързо да могат да следят развитието на своето дете.

Leave a Reply