Сайт за прессъобщения в полза на бизнеса

Съобщение за медиите

Избор на градински сенник

sennik

Сенниците имат различно приложение. Когато търсите сенник, трябва да имате предвид такива детайли като: предназначение, функции, модел, плат, материали, монтаж и др.

Кои сенници са подходящи за градина?

Важна част от обзавеждането на всеки екстериор, сенниците и тентите създават комфорт на открито, предпазвайки от силно слънце, дъжд и други атмосферни влияния. Благодарение на новите материали, от които са изработени, те могат да се използват от ранна пролет до началото на зимата.

Сред различните видове сенници, съобразно тяхното предназначение, подходящи за поставяне в градината са следните:

 • Широкоплощни сенници

С такива сенници и тенти могат да се покрият открити тераси или градини с по-голяма площ. Имат поцинкована тръбна конструкция, която се монтира и демонтира лесно. Снабдени са с вал, който се задвижва с ролконосачи. Включените предни колони, комбинирани с изпънатата покривна материя, осигуряват устойчивост при вятър.

 • Касетъчни сенници

Касетъчните сенници с чупещо и с падащо рамо имат конструкция от здрави алуминиеви сплави. Задвижват се или ръчно, или с електромотор. Някои са с монтирани датчици за слънце, вятър и дъжд. Тези сенници позволяват да се регулира наклона и издадеността им. В затворено положение механизмите и платът са защитени от външни влияния в алуминиева кутия.

 • Вертикални сенници

Вертикалните сенници са особено подходящи за беседката в градината, тъй като пазят отлично от вятъра. Задвижването им е ръчно.

 • Сенници на носеща конструкция

Ако в градината няма много дървета, самостоятелният сенник може да защити голяма площ. Такава засенчваща система изисква монтиране на стоманена носеща конструкция към бетонни фундаменти, на която могат да се монтират двустранно сенници с чупещо рамо, широкоплощни, както и перголи в различни комбинации. Обикновено такива сенници се произвеждат по индивидуален проект.

 • Сенници тип шапка или кошница

Макар че се използват повече за прозорци, входове и тераси, този тип тенти е възможно да се конструират двустранно и за засенчване на градини и площадки. Изработени са от алуминиеви профили, а платът им се прибира с въже.

 • Стационарни сенници

Те могат да бъдат конструирани от дърво, алуминий, желязо или поликарбонатни плоскости. Отгоре се разпъва покривалото.

 • Перготента

Перготентата съчетава дървената пергола и функциите на класическа тента. С нея може да се засенчи модерна тераса, но и градинска площ за защита от слънце, сняг, дъжд и вятър.

Как да изберете подходящия градински сенник?

Тъй като ще използвате сенника почти целогодишно, освен с цената и с цвета, е добре да съобразите избора си и с други фактори:

 1. Проучете добре пазара и изберете коректна фирма.
 2. Уточнете предварително кое място ще засенчвате и каква площ.
 3. Изберете сенник, изработен от качествени материали – здрави алуминиеви профили, светъл плат – импрегниран или с тефлоново покритие.
 4. Бъдете наясно каква защита очаквате, освен стандартната. Ако искате по-сигурна защита от вятър, спрете се на ветроупорен сенник.
 5. Не пренебрегвайте допълнителните функции на сенника като автоматично намиране на горната и долната граница, стопиране при препятствие и др.

След като изберете подходящ градински сенник, той ще ви осигурява красива визия на градината и комфорт на открито по-дълго, ако се грижите за правилната му поддръжка и съхранение.

Leave a Reply