Сайт за прессъобщения в полза на бизнеса

Бизнес

Община Самоков с първа зарядна станция за електромобили

Ефективната борба със замърсяването на въздуха е един от приоритетите на местното ръководство

Зарядната станция беше монтирана на сградата на общината в присъствието на заместник кмета г-н Васил Сайменов и ЕЛЕКТРОМОБИЛИ БГ.

Това не е първата зелена инициатива на общината, която вече подмени старото улично осветление в Сакомов с нови светодиодни осветителни тела.

В края на 2016 г. община Самоков получи два електромобила, закупени по програма управлявана от Национален доверителен екофонд, която подпомага с 20,000 лева покупката на електрически автомобил за администрацията.

Благодарение на тази еко инициатива общината ще може да осигурява безпроблемно, бързо и безопасно зареждане на двете служебни коли (Renault ZOE и Renault Kangoo ZE) с мощност от 22 kWh.

Във връзка с изнесените в началото на месеца данни за замърсяване на въздуха в София, от ЕЛЕКТРОМОБИЛИ БГ се присъединяваме към Българската Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) и призоваваме за повече адекватни мерки против замърсяването на въздуха, чрез финансови облекчения за електрическите превозни средства.

В световен мащаб ефективната борба със замърсяването е актуална тема и присъства в дневния ред на редица държави:

  • Великобритания обяви план за затваряне на всички централи на въглища до 2025 г.;
  • В Холандия и Норвегия се обсъждат разпоредби, според които от 2025 г. всички нови превозни средства да са само електрически;
  • Швейцарските пощи вече доставят само с електрически триколки;
  • Индия избра да изгради най-голямата фотоволтаична централа в света, вместо поредната на въглища.

От 2010 година от ЕЛЕКТРОМОБИЛИ БГ  сме се посветили на това да приобщаваме повече хора в България към идеята за електрическата мобилност, като ежедневно публикуваме най-новите тенденции, анализи и постижения в сферата на чистите технологии в сайта eCars.bg. Това е наша кауза в борбата срещу замърсяването на въздуха, предизвикано от огромното количество автомобили, електроцентрали, работещи с въглища и изкопаеми горива и др.

Напълно осъзнаваме, че ускоряването на процеса и преминаването към електрическа мобилност зависи основно от държавните и общинските институции и може да се осъществи по един начин – чрез изработване и приемане на правилник с ускорени и улеснени процедури за монтаж на зарядни станции за електрически автомобили. Това би подпомогнало значително дейността на компаниите, заети в тази област, което ще ускори осезаемо навлизането на електрическата мобилност у нас.

Акцент в нашите усилия за изграждането на зарядна инфраструктура у нас е проектирането и произвеждането на зарядни станции за електромобили – процес, който се осъществява изцяло в България и от български специалисти.

Leave a Reply