Сайт за прессъобщения в полза на бизнеса

Развлекателни

Ново зареждане употребявани монитори HP, DELL и Lenovo в PCLife

Монитор за компютър

Защо да си купуваме монитори втора употреба, след като буквално всеки ден на пазара се появяват нови и нови продукти?

Не са ли свежите предложения по-удачни, по-изгодни и по-добре работещи от овехтелите машини и устройства?

Отговорът в никакъв случай не е еднозначен, но при всички положения можем да кажем, че ще срещнете и доста мнения, които потвърждават нашето – старото невинаги е по-лошо от новото. Напротив, понякога продуктът с по-ранна дата на производство има предимства пред наследниците си. Вижте кога.

Основният плюс е цената

Така е. Когато хората търсят монитори втора употреба, то основният мотив е бюджетният. Използваните вече екрани могат да се намерят на 3-4 пъти по-ниска цена от новите от същата марка и (почти същия) модел. При това не става дума за случайни оферти от сайтове за обяви, а за техника с доказан произход и проверени качества, каквито са предложенията на PCLife например. Докато за нов монитор ще трябва да платите поне около 300 лв. за качествен екран, а и тройно повече, ако търсите високия клас, то при second hand решенията паричните средства, които са ви необходими, почти сигурно ще паднат до двуцифрена сума.

Това не означава, че трябва да се хвърляте към най-евтиния възможен вариант. Същото се отнася и за „тънките” модели при новото производство, разбира се. Можете да намерите наскоро излезли екрани за малко над 100 лв., но за същата сума е за предпочитане да потърсите сред по-високия клас монитори втора употреба, които по всяка вероятност ще разполагат с повече достойнства.

Не са ли по-малко цветовете и по-слаба резолюцията?

Не е задължително. Естествено, не говорим за „праисторически” екрани от края на XX век, които тежат по 20-30 килограма и могат да бъдат използвани успешно като средство за самоотбрана при нахлуване на крадци в дома. Дано това последното не ви се случва, а и не използвайте монитора, все пак.

За да намерите монитори втора употреба с богатство от цветове, поддържаща HD резолюция, просто търсете модели, които са излезли на пазара в последните 5 години. Тъй като нишата е доста заситена от предложения, цените бързо падат, така че никак не е трудно да се намери екран, който струва три пъти по-малко от неупотребяван продукт от същата марка и дори модел.

Изисквайте сертификат и/или сервизна история на монитора

Въпреки че сте се насочили към монитори втора употреба, добре е да знаете в какво състояние се намират продуктите. Препоръчително е да имат сервизна история или сертификат за актуалното им състояние. Такъв може да ви бъде предоставен, ако купувате екран от доказани търговски източници. Насочването към предложенията на PCLife.bg е удачен вариант, тъй като всички опции в асортимента са тествани и описани като състояние и възможности. При някои модели, ако не е минало много време от първата им продажба, можете да получите дори гаранция за година или две.

Ако купувате употребяван монитор от частно лице, едва ли ще ви бъде предоставена сервизна история. В такъв случай внимателно огледайте как работи екранът. Обърнете внимание дали има нежелани трептения, дали цветовете се променят без външна намеса, инспектирайте и за „счупени” пиксели, ако имате остро око. При положение, че не сте специалист, може и да не успеете да хванете всички възможни грешки.

Но при проверен монитор, който е изваден на вторичния пазар, обикновено елементарните и дразнещи грешки са отстранени. Механичните повреди, ако ги е имало, също са фиксирани.

За какво ви е мониторът?

Ако е за работа, търсете вариант, който няма да уморява погледа и да ви натоварва. Там може и да не се налага да имате най-богатото разнообразие от цветове и разделителна способност, особено ако оперирате предимно с текст или звук. Ако търсите монитор втора употреба за игра или за гледане на филми, то обърнете внимание на продуктите от по-висок клас и по възможност с по-голям диагонал на екрана.

Leave a Reply